Begrippenlijst

Annuïteitenhypotheek

Een annuïteitenhypotheek is een hypotheek waarbij je maandlasten tijdens de rentevastperiode gelijk blijven. Het bedrag dat je elke maand wordt de annuïteit genoemd. Het maandelijkse bedrag bestaat uit aflossing en rente.

De samenstelling van het bedrag dat je maandelijks betaalt, verandert echter wel. In het begin betaal je een groot deel aan rente en is het aflossingsaandeel klein. Per maand verschuift de samenstelling van het totaal te betalen bedrag. Aan het einde van de looptijd is juist het renteaandeel klein en het aflossingsaandeel groot. Dat betekent dat je fiscale voordeel gedurende de looptijd daalt. In het begin heb je namelijk veel renteaftrek en later juist veel minder. Geleidelijk aan heb je dus steeds minder fiscaal voordeel.

Kenmerken van een annuïteitenhypotheek

  • De hypotheek heeft een vaste einddatum
  • Tijdens de looptijd los je maandelijks af
  • Je bruto maandlasten (rente en aflossing) zijn elke maand hetzelfde
  • Je hebt zekerheid dat je de hypotheek aflost

En omdat de hypotheekrente gedurende de looptijd afneemt en het aflossingsdeel stijgt, daalt daarmee ook het fiscale voordeel gedurende de looptijd. Dat is ook het belangrijkste verschil met de lineaire hypotheek, waarbij het bedrag wat je aflost gedurende de gehele looptijd hetzelfde blijft.

Ben je benieuwd wat jouw maandlasten (bruto en netto) zullen zijn, bij een lineair dalende of een annuïteitenhypotheek? Ga dan naar onze berekentools om ze te vergelijken.