Begrippenlijst

Bereidstellingsprovisie

Bereidstellingsprovisie is een bedrag dat je bij sommige banken of hypotheekverstrekkers moet betalen als je de periode wilt verlengen waarin je offerte (en renteaanbod) geldig is.

Voor het afsluiten van een hypotheek ontvang je van ons een offerte van de bank of hypotheekverstrekker van jouw keuze. Op je hypotheekofferte staan de offertedatum en de uiterste passeerdatum. De offertedatum geeft aan tot wanneer het aanbod geldig is. Voor deze datum moet je de offerte tekenen en deze terugsturen naar de geldverstrekker. De offerte is vervolgens, afhankelijk van je bank of hypotheekverstrekker, geldig tot de passeerdatum aanbreekt. Voor deze datum moet je naar de notaris om de hypotheekakte te tekenen. Anders vervalt de offerte.

Het kan echter voorkomen dat je door omstandigheden meer tijd nodig hebt. Dan kun je deze periode verlengen, maar je bank of hypotheekverstrekker brengt hiervoor wel maandelijks kosten in rekening. Dit heet bereidstellingsprovisie. Hoeveel provisie je betaalt verschilt per geldverstrekker, maar een gebruikelijk percentage is 0,25% per maand. Dit bedrag betaal je overigens alleen als de rente op jouw lening is gestegen. Is de rente in de tussentijd gedaald, dan geldt het rentepercentage uit je hypotheekofferte.

Heb je bijvoorbeeld een hypotheek van € 200.000, je bereidstellingsprovisie is 0,25%, je hebt 1 maand extra nodig en de hypotheekrente is in de tussentijd gestegen? Dan betaal je 0,25% x € 200.000,- is € 500,- aan bereidstellingsprovisie.