Begrippenlijst

Boeterente

Boeterente is het bedrag dat je bank of hypotheekverstrekker in rekening brengt wanneer je extra op je hypotheek aflost. Je bank loopt dan namelijk rente mis en vraagt hiervoor een vergoeding. Per jaar mag je meestal een maximum percentage van de hoofdsom van je hypotheek boetevrij aflossen. Vaak is dat zo’n 10% tot 20% van de hoofdsom per jaar.
 
Maar er zijn ook uitzonderingen. Bijvoorbeeld bij overlijden van jou of je partner. En sommige banken of hypotheekverstrekkers hanteren helemaal geen boeterente bij eerder aflossen. Boeterente kan ook in rekening worden gebracht bij het, in de toekomst, oversluiten van je hypotheek of het openbreken van een rentevastperiode.
 
Hierbij is het wel zo dat boeterente alleen in rekening kan worden gebracht als de rente is gedaald. Alleen dan heeft je bank immers werkelijk nadeel. Is de rente gestegen, dan volgt er geen boete.
 
Controleer daarom goed de voorwaarden van je bank of hypotheekverstrekker als het gaat om aflossen, oversluiten en boeterente en zorg dat dit goed aansluit bij je verwachtingen en wensen. Nu en in de toekomst.