Begrippenlijst

Marktwaarde

De marktwaarde is de waarde van je woning als je die onder normale omstandigheden verkoopt. Dus niet bij gedwongen verkoop als je bijvoorbeeld de hypotheek niet meer kan betalen. In dat geval wordt er door een taxateur een executiewaarde vastgesteld. Deze waarde ligt vaak lager dan de marktwaarde van een woning.

De marktwaarde van je woning is erg belangrijk want het heeft direct invloed op de maximale hypotheek die je kan krijgen. Je maximale hypotheek is namelijk 100% van de marktwaarde van de woning, mits je inkomen natuurlijk hoog genoeg is.

En daarnaast beïnvloedt de marktwaarde je hypotheekrente. Banken en hypotheekverstrekkers delen hypotheekrentes namelijk in verschillende risicoklassen in. En hierbij geldt: hoe hoger het risico, hoe hoger de rente. Als je hypotheek dus relatief hoog is ten opzichte van de marktwaarde van je woning, dan is de rente ook hoger.

Bij starters wordt de marktwaarde vastgesteld door een door het Nederlands Woning Waarde Instituut (NWWI) gevalideerd taxatierapport. De taxatiewaarde is dan gelijk aan de marktwaarde.

De marktwaarde wordt ook wel vrije verkoopwaarde genoemd.

Weten wat je maximaal aan startershypotheek kunt krijgen? Bereken het hier.