Begrippenlijst

Ontbindende voorwaarden

Een voorlopig koopcontract is minder vrijblijvend dan het klinkt. Na het ondertekenen van het koopcontract heb je 3 dagen wettelijke bedenktijd. Zijn die voorbij, dan kun je vaak alleen nog van de koop af door een boete te betalen (doorgaans 10% van het aankoopbedrag). Gelukkig kun je in de koopcontract ontbindende voorwaarden laten opnemen.

Dit zijn de belangrijkste voor jou als starter:

 1. Ontbindende voorwaarde voor financiering
  Deze voorwaarde, ook bekend als het voorbehoud van financiering, betekent dat de koop niet door hoeft te gaan als jij de hypotheek niet rond krijgt. Hoe het precies werkt is afhankelijk van wat er in je koopcontract staat, maar om deze ontbindende voorwaarde te gebruiken moet je waarschijnlijk binnen 4 – 6 weken bewijzen dat je 2 hypotheekverstrekkers om een redelijke hypotheek hebt gevraagd en dat je bij beide bent geweigerd.
  Sommige verkopers willen het voorbehoud van financiering niet in het koopcontract hebben. Onderteken je een contract zonder voorbehoud van financiering, zorg dan dat je al precies weet wat je kunt lenen. Je loopt anders het risico dat je een vastzit aan een koop die je niet kunt betalen!
 2. Ontbindende voorwaarde bouwkundige keuring
  Om vervelende verrassingen te voorkomen kun je ook voor de bouwkundige keuring een ontbindende voorwaarde in het koopcontract laten opnemen. Daar staat in dat je opnieuw mag nadenken over de koop of over de prijs als het achterstallig onderhoud boven een bepaald bedrag uit komt. Dat bedrag kan bijvoorbeeld €10.000 of hoger zijn.
 3. Ontbindende voorwaarden verlengen
  Duurt het krijgen van een hypotheek langer dan je dacht, dan kun je proberen de looptijd van je ontbindende voorwaarden te verlengen. Hetzelfde geldt voor andere ontbindende voorwaarden waar een termijn aan zit, zoals de bouwkundige keuring. Het verlengen van de termijn van een ontbindende voorwaarde kan alleen als de verkoper daarmee akkoord gaat.