De belangrijkste veranderingen voor Startershypotheken in 2021

Wat zijn de belangrijkste veranderingen voor starters op de woningmarkt in 2021? We zetten ze op een rij.

Overdrachtsbelasting vervalt

De overdrachtsbelasting vervalt voor starters op de woningmarkt per 2021. Dat betekent dat iedereen tussen de 18 en 35 jaar, die een woning koopt (en daar gaat wonen) deze vrijstelling van 2% ontvangt. Koop je bijvoorbeeld een woning voor €200.000, dan bespaar je dus eenmalig €4.000. 

Minder spaargeld nodig
Dit bedrag aan overdrachtsbelasting hoef je dus minder te sparen. Dat is fijn. Wil je weten wat je nog meer met eigen (spaar)geld moet betalen als je een eerste woning koopt? Bereken het in onze geüpdate berekentool.

Inleg eigen geld berekenen

Foto van jongeman achter laptop

 

NHG gaat omhoog

De Nationale Hypotheekgarantie gaat in 2021 met €15.000 omhoog. Dat betekent dat je vanaf 2021 een huis mét NHG kunt financieren tot maximaal €325.000. En omdat de meeste geldverstrekkers een rentekorting rekenen op een hypotheek met NHG, scheelt dit in maandlasten. Ben je van plan om (extra) energiebesparende voorzieningen te treffen? Dan mag je zelfs tot € 344.500 lenen. Met een NHG-hypotheek betaal je tot wel 0,6% minder hypotheekrente. Wel moet je voor NHG 0,7% van het hypotheekbedrag aan kosten betalen. Maar dit bedrag is eenmalig én aftrekbaar van de belasting. 

Studieschuld telt minder mee

Een studieschuld heeft invloed op de maximale hypotheek die je kunt krijgen. Immers, naast je hypotheek moet je ook je studieschuld aflossen. Tot 2020 werd hiervoor als wegingsfactor een vast percentage gehanteerd van 0,75% (oude stelsel). Omdat de rente op studieschulden al lange tijd erg laag is, werd de invloed hiervan op de maximale hypotheek te groot. Daarom wordt de wegingsfactor per 2021 aangepast naar een gemiddeld percentage van de afgelopen 5 jaar. In veel gevallen heeft dit een gunstig effect en kun je dus meer hypotheek krijgen. 

Bereken maximale hypotheek

Foto van ontspannen jong stel

 

Tweede inkomen telt meer mee

Koop je samen een huis? Dan mag je beide inkomens meetellen voor je maximale hypotheek. Het tweede inkomen telt in 2020 mee voor 80% mee. Vanaf 2021 wordt dit verhoogd en telt het tweede inkomen voor 90% mee. Je kunt dan samen dus meer lenen.

Heb je vragen over deze of andere wijzigingen in 2021? Neem dan contact op. We helpen je graag!