Veelgestelde vragen over Aanvraagproces

Ja, dat kan. Je bent van harte welkom! Want een hypotheek sluit je niet elke dag af. En ondanks dat je je online goed voorbereidt kan het toch prettig zijn om een afspraak te maken. Om gewoon even kennis te maken, om aanvullende informatie te krijgen of om de details van je offerte te bespreken. We snappen dat heel goed.

De kosten van een gesprek zijn niet inbegrepen in de bemiddelingskosten en zijn eenmalig €95,-. In het gesprek nemen we alle tijd voor het beantwoorden van je vragen en het toelichten van het proces. Deze kosten zijn overigens wel aftrekbaar voor de belasting. 

Wil je een afspraak maken? Neem dan contact op. Je bent van harte welkom bij ons op kantoor! Ook in coronatijd. Want we schudden geen handen en houden tijdens het gesprek voldoende afstand. 

N.B. Als bemiddelaar van execution-only hypotheken mogen we niet adviseren. Wel kunnen we in het gesprek de verschillen tussen de diverse hypotheekverstrekkers en banken en bijbehorende voorwaarden bespreken en toelichten, zodat je een goed geïnformeerde keuze kunt maken.

Voor een startershypotheek kun je bij de volgende banken en hypotheekverstrekkers terecht. Een tweede hypotheek  of onderhandse verhoging kun je alleen aanvragen bij je huidige bank of hypotheekverstrekker.

Bekijk hier de actuele rentetarieven en of de voorwaarden van deze banken en hypotheekverstrekkers voor startershypotheken. Ook hebben we per bank en kredietverstrekker de onderlinge plus- en minpunten van hun startershypotheek aangegeven om snel op hoofdlijnen te kunnen vergelijken.

De voorwaarden van hypotheekverstrekkers van tweede hypotheken vind je hier.

 

Ja. Het goed afleggen van de kennis- en ervaringstoets is verplicht bij het zelfstandig (met onze hulp) afsluiten van je hypotheek (execution-only). Na je offerte-aanvraag ontvang je van ons een linkje naar de pagina waar je de kennis- en ervaringstoets kunt maken.
Met de kennis- en ervaringstoets test je of je weet wat een hypotheek is en of je begrijpt welke keuzes je moet maken. Tevens wordt getoetst of je zelf kunt beoordelen of de hypotheek past bij je persoonlijke en financiële situatie.
Een hypotheek afsluiten doe je niet elke dag. Om er zeker van te zijn dat je de juiste keuzes maakt, doe je altijd eerst een kennis- en ervaringstoets. In een klein half uur beantwoord je vragen over de mogelijkheden, regels en risico’s die horen bij het aanvragen van een hypotheek.
Met de kennis- en ervaringstoets test je of je weet wat een hypotheek is en test je of je begrijpt welke keuzes je moet maken. Tevens wordt getoetst of je zelf kunt beoordelen of de hypotheek past bij je persoonlijke en financiële situatie.
De toets bestaat uit 20 meerkeuzevragen, die je maar 1 keer kunt beantwoorden. Om te slagen moet je minimaal 14 vragen correct beantwoorden.
Ben je geslaagd voor de kennis- en ervaringstoets? Geweldig! Je kunt een hypotheek aanvragen via 123 Startershypotheek! Ben je niet geslaagd? Jammer! In dat geval adviseren we je om op zoek te gaan naar een onafhankelijk hypotheekadviseur.
Het goed afleggen van de kennis- en ervaringstoets is verplicht bij het zelfstandig (met onze hulp) afsluiten van je hypotheek (execution-only).

Bij het aankopen van een bestaande woning mag jij zelf kiezen bij welke notaris de woning gaat passeren. Want jij betaalt immers de notariskosten!

Bij het kopen van een projectmatige nieuwbouw woning is vaak al bepaald door bijvoorbeeld de gemeente of projectontwikkelaar bij welke notaris de bouwkavel gaat passeren. Hierbij je dan ook geen notariskosten met betrekking tot de leveringsakte. De kosten van de hypotheekakte worden echter wel gemaakt want de hypotheek moet ook passeren bij de notaris.

Tip! Kijk voor notaristarieven op bijvoorbeeld: www.notaristarieven.nl of www.goedkoopstenotaris.nl.

Ja, de woning moet getaxeerd worden door een erkende makelaar. De reden hiervoor is dat de bank of geldverstrekker wil weten wat het onderpand is en wat de huidige verkoopwaarde van de woning is.

De kosten van een taxatie kunnen variëren van €375,= tot ongeveer €600,=.

Tip! Kijk eens op websites als: www.taxatievergelijk.nl en www.taxatietarieven.com.

Een execution only hypotheek kan je niet bij alle banken of geldverstrekkers aanvragen. Een aantal geldverstrekkers en banken stellen een advies van een hypotheekadviseur namelijk verplicht, voordat er een hypotheekaanvraag gedaan kan worden.

Wij van 123 Startershypotheek vinden echter dat je als starter ook zelf, zonder advies en de bijbehorende kosten van een hypotheekadviseur, je hypotheek moet kunnen aanvragen.

En om te borgen dat je financieel voldoende onderlegd bent om een financieel product als een hypotheek te kunnen afnemen, stellen we een kennis- en ervaringstoets verplicht.

Bij alle banken en geldverstrekkers die je op deze pagina vindt kun je terecht voor een execution-only hypotheek. We werken deze pagina regelmatig bij met nieuwe aanbieders.

Maak je hierover geen zorgen; dit nemen wij je uit handen.

Wij zorgen er voor dat de nota’s die voldaan moeten worden terecht komen bij de notaris waar de woning en de hypotheekakte gaan passeren. Dit doen we in overleg met jou. Na het passeren van de akte zal de notaris de openstaande nota’s dan betalen.