Veelgestelde vragen over Financiering

Via 123 Startershypotheek kun je bij de volgende banken en hypotheekverstrekkers terecht voor een startershypotheek.

Bekijk hier de actuele rentetarieven en of de voorwaarden van deze banken en hypotheekverstrekkers. Ook hebben we per bank en kredietverstrekker de onderlinge plus- en minpunten van hun startershypotheek aangegeven om snel op hoofdlijnen te kunnen vergelijken.

 

Ja, dat is mogelijk. De geldverstrekker wil wel weten wat je gaat verbouwen en wat de invloed is van de verbouwing op de waarde van de woning na verbouw. Daarom moet de verbouwing vermeld worden in een taxatierapport zodat de geldverstrekker hier zicht op heeft.

Een belangrijke voorwaarde is dat de totale hypotheek (incl. bouwkosten) niet hoger mag zijn dan de waarde van de woning na verbouw.

Jazeker. Alles wat je aan maandlasten kwijt bent door een studieschuld kan je niet gebruiken voor het betalen van een hypotheek. Dat is de reden dat je minder kunt lenen als je een studieschuld hebt.

Een execution only hypotheek kan je niet bij alle banken of geldverstrekkers aanvragen. Een aantal geldverstrekkers en banken stellen een advies van een hypotheekadviseur namelijk verplicht, voordat er een hypotheekaanvraag gedaan kan worden.

Wij van 123 Startershypotheek vinden echter dat je als starter ook zelf, zonder advies en de bijbehorende kosten van een hypotheekadviseur, je hypotheek moet kunnen aanvragen.

En om te borgen dat je financieel voldoende onderlegd bent om een financieel product als een hypotheek te kunnen afnemen, stellen we een kennis- en ervaringstoets verplicht.

Bij alle banken en geldverstrekkers die je op deze pagina vindt kun je terecht voor een execution-only hypotheek. We werken deze pagina regelmatig bij met nieuwe aanbieders.

In principe zijn alle kosten, die waarde vermeerderend zijn voor de woning, mee te financieren in de hypotheek. Dit kan bijvoorbeeld gaan om een keuken, een badkamer of het aanleggen van de tuin. Deze kosten zijn waarde vermeerderend voor de woning en kunnen dus worden meegefinancierd.

Maak je hierover geen zorgen; dit nemen wij je uit handen.

Wij zorgen er voor dat de nota’s die voldaan moeten worden terecht komen bij de notaris waar de woning en de hypotheekakte gaan passeren. Dit doen we in overleg met jou. Na het passeren van de akte zal de notaris de openstaande nota’s dan betalen.

De verplichte kosten die wettelijk niet mogen worden meegefinancierd (en die dus uit eigen middelen moeten worden ingebracht) liggen bij een nieuwbouw woning beduidend lager dan bij aankoop van een bestaande woning.

De reden hiervan is dat:

 • er geen overdrachtsbelasting betaald hoeft te worden
 • de notariskosten lager zijn omdat alleen de hypotheekakte hoeft te passeren bij de notaris. Een leveringsakte is niet van toepassing.

Wat overblijft zijn de volgende posten:

 • Hypotheekakte. De hypotheek moet passeren via de notaris omdat de hypotheekakte een registergoed is. Omdat de hypotheekakte een onderdeel is van de financieringskosten zijn deze kosten wel eenmalig volledig aftrekbaar voor de inkomstenbelasting.
 • Bemiddelingsnota. De bemiddelingsnota van 123 Startershypotheek bedraagt €795,=. Ook deze nota is wel eenmalig volledig aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Had je ook een optioneel informatief gesprek? Dan zijn ook deze kosten a €95,= eveneens wel eenmalig volledig aftrekbaar.
 • Waarborgsom NHG (Nationale Hypotheek Garantie). En tenslotte de waarborgsom NHG. De hoogte van het waarborgsom bedraagt (2021) 0,7% van de hypotheekbedrag. Dit bedrag is ook wel eenmalig volledig aftrekbaar voor de inkomstenbelasting.

Omdat de waarborgsom NHG een percentage van het aankoopbedrag is, varieert ook het bedrag van de in te brengen eigen middelen. Om een goede indicatie te krijgen kun hier eenvoudig de inbreng van eigen geld berekenen (kosten koper).

Tip: Voor tarieven van notarissen in jouw regio kun je terecht op www.goedkoopstenotaris.nl. Kijk voor taxatietarieven op sites als www.taxatietarieven.com.

Bij het aankopen van een bestaande woning krijg je te maken met een aantal kostenposten, waarvan de meeste verplicht zijn. Deze kosten mogen wettelijk niet worden meegefinancierd in de hypotheek maar moet uit eigen middelen worden ingebracht. Dit betreft de volgende posten.

 • Overdrachtsbelasting. Als je een woning koopt is het verplicht om over de aankoopbedrag 2% belasting te betalen. De zogenaamde overdrachtsbelasting. Dit is vaak de grootste kostenpost. Helaas is dit bedrag niet eenmalig aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Let op: mogelijk krijg je hiervoor vrijstelling!
 • Leveringsakte van de woning. De woning moet “passeren” via een notaris. Dit omdat een woning een registergoed is. De hoogte van dit bedrag varieert van ongeveer €450,= tot ongeveer €650,=. (incl btw en overige kosten als bijvoorbeeld inschrijving kadaster). Ook dit bedrag is niet eenmalig aftrekbaar voor de inkomstenbelasting.
 • Hypotheekakte. Ook de hypotheek moet passeren via de notaris omdat ook de hypotheekakte een registergoed is. De kosten hiervan zijn veelal gelijk aan de kosten van de leveringsakte. Omdat de hypotheekakte een onderdeel is van de financieringskosten zijn deze kosten wel eenmalig volledig aftrekbaar voor de inkomstenbelasting.
 • Taxatiekosten. De woning moet getaxeerd worden omdat de geldverstrekker wil weten wat de waarde van de woning is. De taxatiekosten variëren van €375,= tot ongeveer €600,=. Deze kosten zijn wel eenmalig volledig aftrekbaar voor de inkomstenbelasting.
 • Bankgarantie. In de voorlopige koopakte staat er steeds vaker dat er een bankgarantie gesteld moet worden. De hoogte van dit bedrag is gelijk aan het bedrag dat betaald moet worden als na het verstrijken van de ontbindende voorwaarden niet aan de afspraken worden voldaan. De kosten voor het stellen van een bankgarantie bedragen 10% van de gestelde bankgarantie. Dit is weer 10% van het aankoopbedrag. De kosten hiervan zijn niet eenmalig aftrekbaar voor de inkomstenbelasting
 • Bemiddelingsnota. De bemiddelingsnota van 123 Startershypotheek bedraagt €795,=. Ook deze nota is wel eenmalig volledig aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Had je ook een optioneel informatief gesprek? Dan zijn ook deze kosten a €95,= eveneens wel eenmalig volledig aftrekbaar.
 • Waarborgsom NHG (Nationale Hypotheek Garantie). En tenslotte de waarborgsom NHG. De hoogte van het waarborgsom bedraagt (2021) 0,7% van de hypotheekbedrag. Dit bedrag is ook wel eenmalig volledig aftrekbaar voor de inkomstenbelasting.

Omdat de meeste kosten een percentage van het aankoopbedrag is, varieert ook het bedrag van de in te brengen eigen middelen. Om toch een goede indicatie te krijgen kun hier eenvoudig de inbreng van eigen geld berekenen (kosten koper).

Tip: Voor tarieven van notarissen in jouw regio kun je terecht op www.goedkoopstenotaris.nl. Kijk voor taxatietarieven op sites als www.taxatietarieven.com.