Veelgestelde vragen over Hypotheken
Je sluit je tweede hypotheek of onderhandse verhoging altijd af bij dezelfde bank of geldverstrekker waar nu ook je hypotheek loopt. Je kunt niet kiezen voor een andere bank of geldverstrekker.
Wel kan het in sommige gevallen aantrekkelijk zijn om je hypotheek over te sluiten naar een andere geldverstrekker. Vraag gerust een berekening aan of neem contact met ons op.
Voor een onderhandse verhoging of een tweede hypotheek kun je kiezen uit een de annuïteiten hypotheek en de lineair dalende hypotheek. Een combinatie is ook mogelijk.
Gebruik je het geld voor het verbouwen of verbeteren van je woning, dan zijn de hypotheekrente plus de financieringskosten ook aftrekbaar.
De hoogte van het bij te lenen bedrag hangt af van het doel waar je het geld voor wilt gebruiken.
- Als je de lening gebruikt om een verbouwing te financieren, dan kijkt je bank of geldverstrekker naar de waarde van je woning na verbouw.
- Gebruik je de lening voor een ander doel, dan dient je overwaarde op dit moment hoog genoeg te zijn.
De hoogte van het te lenen bedrag is verder afhankelijk van de voorwaarden van de bank of geldverstrekker waar je hypotheek nu loopt.
In beide gevallen dient ook het inkomen voldoende te zijn om de lasten van je totale hypotheek te kunnen dragen.
Je kunt je overwaarde opnemen, bijvoorbeeld om je verbouwing mee te financieren. Een andere woning kopen is tegenwoordig immers lastig door de grote vraag en het kleine aanbod. Met het opnemen van je overwaarde kun je dan misschien toch je extra woonwensen financieren, zonder dat je daarvoor hoeft te verhuizen.
Maar je kunt je overwaarde meestal ook gebruiken voor het aflossen van een (duurder) krediet of voor een ander doel. Dit is afhankelijk van de voorwaarden van je huidige bank of geldverstrekker.
Overwaarde is het verschil tussen de waarde van je woning (marktwaarde) en de resterende hypotheek. Overwaarde is dus het bedrag dat je (theoretisch) overhoud als je je woning zou verkopen. Als de overwaarde negatief is, dan is er sprake van een restschuld.
Overwaarde ontstaat door het aflossen van je hypotheek en door een stijging van de waarde van je woning.
Je kunt controleren of je woning overwaarde heeft door:
- De woning te laten taxeren, door een onafhankelijk taxateur.
- De WOZ-waarde op te vragen. Dit kan (gratis) via het WOZ waardeloket.
Je resterende hypotheek vind je op de jaaropgave die je jaarlijks van je bank of hypotheekverstrekker ontvangt. Het verschil tussen beide bedragen is je overwaarde.
Het is meestal mogelijk om je overwaarde op te nemen, middels een tweede hypotheek of onderhandse verhoging, bijvoorbeeld voor het financieren van een verbouwing. Dit is afhankelijk van de voorwaarden tweede hypotheek van je geldverstrekker.
Bij een onderhandse verhoging is de inschrijving van je huidige hypotheek hoger dan je daadwerkelijk hebt geleend toen je de hypotheek afsloot. Er is dus ruimte om meer bij te lenen, zonder dat je hiervoor naar de notaris moet. Daarmee bespaar je de notariskosten.
Verder is er geen verschil met een tweede hypotheek.
Een tweede hypotheek betekent dat je een deel van de overwaarde van je woning opneemt en hiervoor een tweede hypotheek afsluit. Dit gebeurt altijd bij dezelfde bank of geldverstrekker waar je huidige hypotheek nu ook bij loopt.
Met dit geld kun je bijvoorbeeld een verbouwing financieren zoals een keuken, dakkapel of uitbouw. Maar je kunt het ook gebruiken voor het aflossen van een ander (duurder) krediet of voor een ander doeleinde. Dit is afhankelijk van de voorwaarden van je huidige bank of hypotheekverstrekker.
Het verschil met een onderhandse verhoging is dat een tweede hypotheek moet passeren bij de notaris. Voor het afsluiten van je tweede hypotheek ben je dus ook notariskosten verschuldigd.
Het belangrijkste verschil tussen een tweede hypotheek en een onderhandse verhoging, is dat je voor een tweede hypotheek naar de notaris moet om de hypotheek te laten passeren. Bij een onderhandse verhoging is je huidig inschrijving al hoger en kun je dus zonder tussenkomst van de notaris geld bijlenen. Bij een onderhandse verhoging bespaar je daarmee dus ook de notariskosten.
Zowel de onderhandse verhoging als een tweede hypotheek kunnen we uitsluitend bij je huidige hypotheekverstrekker afsluiten.