Veelgestelde vragen over Hypotheken

Via 123 Startershypotheek kun je bij de volgende banken en hypotheekverstrekkers terecht voor een startershypotheek.

Bekijk hier de actuele rentetarieven en of de voorwaarden van deze banken en hypotheekverstrekkers. Ook hebben we per bank en kredietverstrekker de onderlinge plus- en minpunten van hun startershypotheek aangegeven om snel op hoofdlijnen te kunnen vergelijken.

 

Bij 123 Startershypotheek bieden we hypotheken aan op basis van execution-only. Dat betekent dat jij zelf je hypotheek afsluit; je krijgt hierbij geen advies van een hypotheekadviseur.
 
Dat klinkt spannend, maar valt in de praktijk best mee. Want het hele proces van aanvragen, bemiddelen tot aan de passering van de hypotheek doen we samen met jou. En omdat een Startershypotheek bij ons slechts €795,- kost, kun je gemiddeld zo’n €1.200,- besparen op advieskosten.
 
Je bekijkt en vergelijkt dus zelf alle banken op basis van hypotheekvorm, rentepercentages, rentevastperioden, looptijden en overige voorwaarden. En bovendien heb je via onze berekeningstools een goed beeld gekregen van je maximale hypotheek, wat je bruto en netto maandlasten zullen worden en hoeveel eigen geld je moet inleggen. En voor eventuele resterende vragen heb je contact met ons gezocht of een afspraak gemaakt. Zodoende heb je een goed beeld gekregen welke hypotheek het beste bij je past en heb je ons veel werk uit handen genomen.
 
Tenslotte hebben starters nog nooit eerder een woning gekocht. Extra uitzoekwerk en advies van een adviseur ten aanzien van een vorige hypotheek is dus niet van toepassing. De belangrijkste gegevens zijn: inkomen, (studie)schulden en spaargeld. Dat is voldoende om een hypotheekofferte te kunnen aanvragen.
Je kunt in Nederland op twee manieren een hypotheek afsluiten. Dit kan:
  • op basis van advies van een hypotheekadviseur
  • op basis van execution-only
In het eerste geval krijg je advies van een hypotheekadviseur. De adviseur onderzoekt jouw persoonlijke financiële situatie en adviseert op basis daarvan welke hypotheek het beste bij je past. Vaak zijn hier ook één of meerdere gesprekken mee gemoeid. De kosten van een hypotheekadvies verschillen per kantoor, maar zijn voor starters op de woningmarkt gemiddeld ongeveer €2.000,-.
 
Bij 123 Startershypotheek bieden we hypotheken aan op basis van execution-only. Dat betekent dat jij zélf je hypotheek afsluit; je krijgt hierbij dus geen advies van een hypotheekadviseur. Dat klinkt spannend, maar valt in de praktijk best mee. Want het hele proces van aanvragen, bemiddelen tot aan de passering van de hypotheek doen we samen met jou. En omdat een startershypotheek bij ons slechts €795,- kost, bespaar je gemiddeld zo’n €1.200,- op advieskosten. Bovendien kun je altijd contact opnemen als je vragen hebt of een afspraak wilt maken.
 
Naast bovengenoemde kosten van een hypotheekadviseur of -bemiddelaar zijn er ook nog andere kosten om rekening mee te houden, zoals overdrachtsbelasting, notariskosten, taxatiekosten, een bankgarantie of kosten Waarborgsom NHG. Welke kosten van toepassing zijn, is afhankelijk van of je een bestaande woning of een nieuwbouw woning koopt. In onze berekeningstools kun je een goede indicatie krijgen van welke kosten op jou van toepassing zijn.
 
En tenslotte kost ook de hypotheek zelf geld. Er moet immers maandelijks rente worden betaald over de lening en er moet worden afgelost. De hoogte hiervan wordt onder andere bepaald door de looptijd, de hypotheekrente en de gekozen aflosvorm.
 
N.B. Houd er ook rekening mee dat je bij sommige hypotheekverstrekkers maar een deel boetevrij kunt aflossen. Check dus ook altijd de voorwaarden van de bank of hypotheekverstrekker van jouw keuze.
 

Eigenlijk heeft de NHG maar een nadeel. Bij het afsluiten van een hypotheek moet je eenmalig een bedrag betalen (de waarborgsom). De hoogte van dit bedrag bedraagt in 2021 0,7% van de hoofdsom van de hypotheek.

Voorbeeld. Stel je hypotheek is €200.000,= dan is de waarborgsom €1400,=. Dit bedrag is overigens eenmalig volledig aftrekbaar voor de inkomstenbelasting.

Nee, dat hoeft niet. Tijdelijke contracten met daarbij een intentieverklaring worden hetzelfde behandeld als een vast contract.

Als je werkt via een uitzendbureau dan kan het wat lastiger zijn om een hypotheek te kunnen krijgen. Jouw arbeidsverleden heeft onder andere invloed op wat je maximaal kunt lenen als je werkt via een uitzendbureau. Zo kunnen er meer factoren meespelen die invloed hebben op het maximaal te lenen bedrag.

Wij adviseren je hierover contact met ons te zoeken om te bespreken wat er voor jou mogelijk is.

Jazeker. Alles wat je aan maandlasten kwijt bent door een studieschuld kan je niet gebruiken voor het betalen van een hypotheek. Dat is de reden dat je minder kunt lenen als je een studieschuld hebt.

In de wet is bepaald dat wanneer iemand een rentevaste periode kiest die korter is dan 10 jaar er in de berekening van de maximale hypotheek moet worden uitgegaan van een door de wetgever periodiek vast te stellen percentage. Dit percentage is momenteel 5%.

Dit is vaak fors hoger dan de werkelijke rente die er betaald moet worden. Achterliggende gedachte is dat er voldoende marge moet zijn voor rentestijgingen op korte termijn. Zou er worden berekend wat iemand maximaal kan lenen op basis van de zeer lage rente, dan ontstaan er vrijwel direct betalingsproblemen bij een rentestijging.

Wanneer er wordt gekozen voor een rentevaste periode van 10 jaar of langer, dan wordt de maximale hypotheek berekend op basis van de werkelijke rente die er wordt aangeboden. Deze is vrijwel altijd lager dan 5%.

Hierdoor kan er meer worden geleend bij een rentevaste periode van 10 jaar of langer, dan bij een hypotheek met een kortere rentevaste periode.

Een korte of lang rentevaste periode is afhankelijk van je persoonlijke situatie en of je op de korte of langere termijn een rentestijging verwacht.

Want bij een korte rentevaste periode is de hypotheekrente vaak lager en zijn daarmee je maandlasten dus ook lager. In tegenstelling tot een langere rentevaste periode, waarbij de hypotheekrente vaak (iets) hoger is en daarmee ook de maandlasten.

Sommige mensen kiezen voor een korte rentevaste periode, omdat ze lagere maandlasten erg belangrijk vinden en/of omdat ze geen grote rentestijgingen in de toekomst verwachten. Andere mensen daarentegen kiezen voor een lange rentevaste periode, omdat ze een stabiele rente (kosten) belangrijk vinden en het risico niet willen lopen op een rentestijging aan het einde van hun rentevaste periode.

Want uiteindelijk komt het neer op het afdekken van risico. Want zowel jij, als je bank of hypotheekverstrekker, kan niet in de toekomst kijken. En al helemaal niet in de verre toekomst. En dus is de prijs voor het afdekken van het risico op een rentestijging in de toekomst het betalen van een (iets) hogere hypotheekrente.

De vraag is dus eigenlijk aan jou: welk risico op een stijging van de hypotheekrente past bij jou (en vind jij prettig en acceptabel)? En welke prijs (hogere rente) ben jij bereid hiervoor te betalen?

Tenslotte kunnen ook andere overwegingen meespelen bij de keuze van je rentevaste periode. Bijvoorbeeld hoelang je in de woning denkt te blijven wonen en of je je hypotheek in de toekomst kunt meeverhuizen naar een nieuwe woning.