Veelgestelde vragen over Kosten

Ja, dat kan. Je bent van harte welkom! Want een hypotheek sluit je niet elke dag af. En ondanks dat je je online goed voorbereidt kan het toch prettig zijn om een afspraak te maken. Om gewoon even kennis te maken, om aanvullende informatie te krijgen of om de details van je offerte te bespreken. We snappen dat heel goed.

De kosten van een gesprek zijn niet inbegrepen in de bemiddelingskosten en zijn eenmalig €95,-. In het gesprek nemen we alle tijd voor het beantwoorden van je vragen en het toelichten van het proces. Deze kosten zijn overigens wel aftrekbaar voor de belasting. 

Wil je een afspraak maken? Neem dan contact op. Je bent van harte welkom bij ons op kantoor! Ook in coronatijd. Want we schudden geen handen en houden tijdens het gesprek voldoende afstand. 

N.B. Als bemiddelaar van execution-only hypotheken mogen we niet adviseren. Wel kunnen we in het gesprek de verschillen tussen de diverse hypotheekverstrekkers en banken en bijbehorende voorwaarden bespreken en toelichten, zodat je een goed geïnformeerde keuze kunt maken.

Bij 123 Startershypotheek bieden we hypotheken aan op basis van execution-only. Dat betekent dat jij zelf je hypotheek afsluit; je krijgt hierbij geen advies van een hypotheekadviseur.
 
Dat klinkt spannend, maar valt in de praktijk best mee. Want het hele proces van aanvragen, bemiddelen tot aan de passering van de hypotheek doen we samen met jou. En omdat een Startershypotheek bij ons slechts €995,- kost, kun je gemiddeld zo’n €1.200,- besparen op advieskosten.
 
Je bekijkt en vergelijkt dus zelf alle banken op basis van hypotheekvorm, rentepercentages, rentevastperioden, looptijden en overige voorwaarden. En bovendien heb je via onze berekeningstools een goed beeld gekregen van je maximale hypotheek, wat je bruto en netto maandlasten zullen worden en hoeveel eigen geld je moet inleggen.
 
En voor eventuele resterende vragen heb je contact met ons gezocht of een afspraak gemaakt. Zodoende heb je een goed beeld gekregen welke hypotheek het beste bij je past en heb je ons veel werk uit handen genomen.
 
Vraag dus hier je offerte aan voor een voordelige exection-only startershypotheek of een tweede hypotheek (of onderhandse verhoging).
Je kunt in Nederland op twee manieren een hypotheek afsluiten. Dit kan:
 • op basis van advies van een hypotheekadviseur
 • op basis van execution-only
In het eerste geval krijg je advies van een hypotheekadviseur. De adviseur onderzoekt jouw persoonlijke financiële situatie en adviseert op basis daarvan welke hypotheek het beste bij je past. Vaak zijn hier ook één of meerdere gesprekken mee gemoeid. De kosten van een hypotheekadvies verschillen per kantoor, maar zijn voor starters op de woningmarkt gemiddeld ongeveer €2.000,-.
 
Bij 123 Startershypotheek bieden we hypotheken aan op basis van execution-only. Dat betekent dat jij zélf je hypotheek afsluit; je krijgt hierbij dus geen advies van een hypotheekadviseur. Dat klinkt spannend, maar valt in de praktijk best mee. Want het hele proces van aanvragen, bemiddelen tot aan de passering van de hypotheek doen we samen met jou. En omdat een startershypotheek bij ons slechts €995,- kost, bespaar je gemiddeld zo’n €1.200,- op advieskosten. Bovendien kun je altijd contact opnemen als je vragen hebt of een afspraak wilt maken.
 
Naast bovengenoemde kosten van een hypotheekadviseur of -bemiddelaar zijn er ook nog andere kosten om rekening mee te houden, zoals overdrachtsbelasting, notariskosten, taxatiekosten, een bankgarantie of kosten Waarborgsom NHG. Welke kosten van toepassing zijn, is afhankelijk van of je een bestaande woning of een nieuwbouw woning koopt. In onze berekeningstools kun je een goede indicatie krijgen van welke kosten op jou van toepassing zijn.
 
En tenslotte kost ook de hypotheek zelf geld. Er moet immers maandelijks rente worden betaald over de lening en er moet worden afgelost. De hoogte hiervan wordt onder andere bepaald door de looptijd, de hypotheekrente en de gekozen aflosvorm.
 
N.B. Houd er ook rekening mee dat je bij sommige hypotheekverstrekkers maar een deel boetevrij kunt aflossen. Check dus ook altijd de voorwaarden van de bank of hypotheekverstrekker van jouw keuze.
 

Welke kosten aftrekbaar zijn voor de inkomstenbelasting hangt af van het soort woning dat je koopt: een nieuwe of een bestaande woning.

Kijk hier voor een overzicht van aftrekbare kosten van een bestaande woning of een nieuwbouw woning.

 

De verplichte kosten die wettelijk niet mogen worden meegefinancierd (en die dus uit eigen middelen moeten worden ingebracht) liggen bij een nieuwbouw woning beduidend lager dan bij aankoop van een bestaande woning.

De reden hiervan is dat:

 • er geen overdrachtsbelasting betaald hoeft te worden
 • de notariskosten lager zijn omdat alleen de hypotheekakte hoeft te passeren bij de notaris. Een leveringsakte is niet van toepassing.

Wat overblijft zijn de volgende posten:

 • Hypotheekakte. De hypotheek moet passeren via de notaris omdat de hypotheekakte een registergoed is. Omdat de hypotheekakte een onderdeel is van de financieringskosten zijn deze kosten wel eenmalig volledig aftrekbaar voor de inkomstenbelasting.
 • Bemiddelingsnota. De bemiddelingsnota van 123 Startershypotheek bedraagt €995,=. Ook deze nota is wel eenmalig volledig aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Had je ook een optioneel informatief gesprek? Dan zijn ook deze kosten a €95,= eveneens wel eenmalig volledig aftrekbaar.
 • Waarborgsom NHG (Nationale Hypotheek Garantie). En tenslotte de waarborgsom NHG. De hoogte van het waarborgsom bedraagt (2022) 0,6% van de hypotheekbedrag. Dit bedrag is ook wel eenmalig volledig aftrekbaar voor de inkomstenbelasting.

Omdat de waarborgsom NHG een percentage van het aankoopbedrag is, varieert ook het bedrag van de in te brengen eigen middelen. Om een goede indicatie te krijgen kun hier eenvoudig de inbreng van eigen geld berekenen (kosten koper).

Tip: Voor tarieven van notarissen in jouw regio kun je terecht op www.goedkoopstenotaris.nl. Kijk voor taxatietarieven op sites als www.taxatietarieven.com.

Bij het aankopen van een bestaande woning krijg je te maken met een aantal kostenposten, waarvan de meeste verplicht zijn. Deze kosten mogen wettelijk niet worden meegefinancierd in de hypotheek maar moet uit eigen middelen worden ingebracht. Dit betreft de volgende posten.

 • Overdrachtsbelasting. Als je een woning koopt is het verplicht om over de aankoopbedrag 2% belasting te betalen. De zogenaamde overdrachtsbelasting. Dit is vaak de grootste kostenpost. Helaas is dit bedrag niet eenmalig aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Let op: mogelijk krijg je hiervoor vrijstelling!
 • Leveringsakte van de woning. De woning moet “passeren” via een notaris. Dit omdat een woning een registergoed is. De hoogte van dit bedrag varieert van ongeveer €450,= tot ongeveer €650,=. (incl btw en overige kosten als bijvoorbeeld inschrijving kadaster). Ook dit bedrag is niet eenmalig aftrekbaar voor de inkomstenbelasting.
 • Hypotheekakte. Ook de hypotheek moet passeren via de notaris omdat ook de hypotheekakte een registergoed is. De kosten hiervan zijn veelal gelijk aan de kosten van de leveringsakte. Omdat de hypotheekakte een onderdeel is van de financieringskosten zijn deze kosten wel eenmalig volledig aftrekbaar voor de inkomstenbelasting.
 • Taxatiekosten. De woning moet getaxeerd worden omdat de geldverstrekker wil weten wat de waarde van de woning is. De taxatiekosten variëren van €375,= tot ongeveer €600,=. Deze kosten zijn wel eenmalig volledig aftrekbaar voor de inkomstenbelasting.
 • Bankgarantie. In de voorlopige koopakte staat er steeds vaker dat er een bankgarantie gesteld moet worden. De hoogte van dit bedrag is gelijk aan het bedrag dat betaald moet worden als na het verstrijken van de ontbindende voorwaarden niet aan de afspraken worden voldaan. De kosten voor het stellen van een bankgarantie bedragen 10% van de gestelde bankgarantie. Dit is weer 10% van het aankoopbedrag. De kosten hiervan zijn niet eenmalig aftrekbaar voor de inkomstenbelasting
 • Bemiddelingsnota. De bemiddelingsnota van 123 Startershypotheek bedraagt €995,=. Ook deze nota is wel eenmalig volledig aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Had je ook een optioneel informatief gesprek? Dan zijn ook deze kosten a €95,= eveneens wel eenmalig volledig aftrekbaar.
 • Waarborgsom NHG (Nationale Hypotheek Garantie). En tenslotte de waarborgsom NHG. De hoogte van het waarborgsom bedraagt (2022) 0,6% van de hypotheekbedrag. Dit bedrag is ook wel eenmalig volledig aftrekbaar voor de inkomstenbelasting.

Omdat de meeste kosten een percentage van het aankoopbedrag is, varieert ook het bedrag van de in te brengen eigen middelen. Om toch een goede indicatie te krijgen kun hier eenvoudig de inbreng van eigen geld berekenen (kosten koper).

Tip: Voor tarieven van notarissen in jouw regio kun je terecht op www.goedkoopstenotaris.nl. Kijk voor taxatietarieven op sites als www.taxatietarieven.com.