Veelgestelde vragen over NHG

Eigenlijk heeft de NHG maar een nadeel. Bij het afsluiten van een hypotheek moet je eenmalig een bedrag betalen (de waarborgsom). De hoogte van dit bedrag bedraagt in 2021 0,7% van de hoofdsom van de hypotheek.

Voorbeeld. Stel je hypotheek is €200.000,= dan is de waarborgsom €1400,=. Dit bedrag is overigens eenmalig volledig aftrekbaar voor de inkomstenbelasting.

Wie een eerste hypotheek afsluit, kan dit doen met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Hiermee krijgt de hypotheekverstrekker de zekerheid dat de hypotheekschuld wordt terugbetaald als jij dat niet meer kunt. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen als je gaat scheiden of werkloos raakt. Daarnaast krijg je met NHG rentekorting, die kan oplopen tot 0,6 % per jaar.

In 2022 kom je in aanmerking voor de hypotheekgarantie wanneer de waarde van de koopwoning maximaal €355.000 is. Je mag dan een maximale hypotheek van 100% van de woningwaarde hebben. Ben je van plan om (extra) energiebesparende voorzieningen te treffen? Dan mag je zelfs tot €376.300 lenen.

Wel moet je voor NHG 0,6% van het hypotheekbedrag aan kosten betalen. Maar dit bedrag is eenmalig én aftrekbaar van de belasting.