Veelgestelde vragen over Vrijstelling overdrachtsbelasting

De overdrachtsbelasting gaat van 2% naar 0% per 2021, mits je voldoet aan de voorwaarden. Dat betekent bij een aanschafwaarde van de woning van bijvoorbeeld €200.000,- een besparing van €4.000,-; en een besparing van €6.000,- bij een aanschafwaarde woning van €300.000,-. 
 
Weten hoeveel jij kunt besparen? We hebben onze kosten koper berekentool vernieuwd, zodat je direct kunt zien hoeveel overdrachtsbelasting je moet betalen óf kan besparen bij overdracht van de woning per 2021. Naar de berekentool

Ja, maar alleen over dat deel waar de persoon van 18 tot 34 jaar eigenaar van is. In de meeste gevallen zal dit de helft eigendom zijn. In dat geval betaal je dus samen (de helft van 2%) 1% overdrachtsbelasting.

De persoon van 35 jaar of ouder krijgt dus geen vrijstelling over zijn of haar deel van het eigendom van de woning.

Je komt in aanmerking voor de vrijstelling van overdrachtsbelasting als je voldoet aan de  gestelde voorwaarden

Als je in Nederland een bestaande woning, vakantiehuis, winkel of pand koopt of geschonken krijgt, moet je overdrachtsbelasting betalen. De overdrachtsbelasting voor woningen is 2% en wordt gerekend over de koopsom van de woning, dat wil zeggen: de prijs die jij bent overeengekomen met de verkoper.

Op Prinsjesdag is bekend gemaakt dat de overdrachtsbelasting voor starters komt te vervallen per 2021. Concreet betekent dat, als je je eerste woning koopt voor bijvoorbeeld €250.000,- euro, dat je dit dus €5.000,- euro voordeel oplevert! Je moet dan wel voordoen aan een aantal voorwaarden.

De voorwaarden voor de vrijstelling van overdrachtsbelasting zijn als volgt:

  •  Je bent / jullie zijn tussen de 18 t/m 34 jaar.
  • Je koopt daadwerkelijk een woning.
  • Je hebt de vrijstelling van overdrachtsbelasting niet eerder ontvangen
  • Je gaat zelf in de woning wonen (het hoofdverblijfcriterium) 
  • De woning is niet duurder dan €400.000 (per 1 april 2021). Is de overdracht echter vanaf 1 januari 2021 tot 31 maart 2021 dan geldt deze woningwaardegrens niet!

Is één van de kopers 35 jaar of ouder? Dan betaalt hij of zij wel 2% overdrachtsbelasting over het deel van de woning waar hij of zij eigenaar van is. In de meeste gevallen zal dit de helft eigendom zijn. In dat geval betaal je dus samen 1% overdrachtsbelasting.

In een verplichte verklaring verklaar je als koper te voldoen aan de voorwaarden voor de vrijstelling van overdrachtsbelasting. Deze verklaring geef je vervolgens aan de notaris.

Benieuwd naar de de overige kosten koper waarmee je te maken krijgt bij de aanschaf van je eerste woning? Bereken ze hier.