Veelgestelde vragen

Een tweede hypotheek betekent dat je een deel van de overwaarde van je woning opneemt en hiervoor een tweede hypotheek afsluit. Dit gebeurt altijd bij dezelfde bank of geldverstrekker waar je huidige hypotheek nu ook bij loopt.

Met dit geld kun je bijvoorbeeld een verbouwing financieren zoals een keuken, dakkapel of uitbouw. Maar je kunt het ook gebruiken voor het aflossen van een ander (duurder) krediet of voor een ander doeleinde. Dit is afhankelijk van de voorwaarden van je huidige bank of hypotheekverstrekker.

Het verschil met een onderhandse verhoging is dat een tweede hypotheek moet passeren bij de notaris. Voor het afsluiten van je tweede hypotheek ben je dus ook notariskosten verschuldigd.

Bij 123 Startershypotheek bieden we hypotheken aan op basis van execution-only. Dat betekent dat jij zelf je hypotheek afsluit; je krijgt hierbij geen advies van een hypotheekadviseur.
 
Dat klinkt spannend, maar valt in de praktijk best mee. Want het hele proces van aanvragen, bemiddelen tot aan de passering van de hypotheek doen we samen met jou. En omdat een Startershypotheek bij ons slechts €995,- kost, kun je gemiddeld zo’n €1.200,- besparen op advieskosten.
 
Je bekijkt en vergelijkt dus zelf alle banken op basis van hypotheekvorm, rentepercentages, rentevastperioden, looptijden en overige voorwaarden. En bovendien heb je via onze berekeningstools een goed beeld gekregen van je maximale hypotheek, wat je bruto en netto maandlasten zullen worden en hoeveel eigen geld je moet inleggen.
 
En voor eventuele resterende vragen heb je contact met ons gezocht of een afspraak gemaakt. Zodoende heb je een goed beeld gekregen welke hypotheek het beste bij je past en heb je ons veel werk uit handen genomen.
 
Vraag dus hier je offerte aan voor een voordelige exection-only startershypotheek of een tweede hypotheek (of onderhandse verhoging).

Een startershypotheek is er voor iedereen die voor de eerste keer een huis koopt.

Het aantal hypotheekvarianten is dan wel beperkt. Starters kunnen kiezen uit een annuïteitenhypotheek of linear dalende hypotheek.

Mensen die voor 2013 hun eerste huis kochten, konden nog kiezen voor een aflossingsvrije hypotheek. Deze variant is voor starters dus niet meer mogelijk om aan te vragen.

Zie ook: Uit welke aflosvormen kan ik kiezen?

De voorwaarden voor de vrijstelling van overdrachtsbelasting zijn als volgt:

 •  Je bent / jullie zijn tussen de 18 t/m 34 jaar.
 • Je koopt daadwerkelijk een woning.
 • Je hebt de vrijstelling van overdrachtsbelasting niet eerder ontvangen
 • Je gaat zelf in de woning wonen (het hoofdverblijfcriterium) 
 • De woning is niet duurder dan €400.000 (per 1 april 2021). 

Is één van de kopers 35 jaar of ouder? Dan betaalt hij of zij wel 2% overdrachtsbelasting over het deel van de woning waar hij of zij eigenaar van is. In de meeste gevallen zal dit de helft eigendom zijn. In dat geval betaal je dus samen 1% overdrachtsbelasting.

In een verplichte verklaring verklaar je als koper te voldoen aan de voorwaarden voor de vrijstelling van overdrachtsbelasting. Deze verklaring geef je vervolgens aan de notaris.

Benieuwd naar de de overige kosten koper waarmee je te maken krijgt bij de aanschaf van je eerste woning? Bereken ze hier.

 

Ja, dat kan. Je bent van harte welkom! Want een hypotheek sluit je niet elke dag af. En ondanks dat je je online goed voorbereidt kan het toch prettig zijn om een afspraak te maken. Om gewoon even kennis te maken, om aanvullende informatie te krijgen of om de details van je offerte te bespreken. We snappen dat heel goed.

De kosten van een gesprek zijn niet inbegrepen in de bemiddelingskosten en zijn eenmalig €95,-. In het gesprek nemen we alle tijd voor het beantwoorden van je vragen en het toelichten van het proces. Deze kosten zijn overigens wel aftrekbaar voor de belasting. 

Wil je een afspraak maken? Neem dan contact op. Je bent van harte welkom bij ons op kantoor! Ook in coronatijd. Want we schudden geen handen en houden tijdens het gesprek voldoende afstand. 

N.B. Als bemiddelaar van execution-only hypotheken mogen we niet adviseren. Wel kunnen we in het gesprek de verschillen tussen de diverse hypotheekverstrekkers en banken en bijbehorende voorwaarden bespreken en toelichten, zodat je een goed geïnformeerde keuze kunt maken.

Je komt in aanmerking voor de vrijstelling van overdrachtsbelasting als je voldoet aan de  gestelde voorwaarden

Voor een startershypotheek kun je bij de volgende banken en hypotheekverstrekkers terecht. Een tweede hypotheek  of onderhandse verhoging kun je alleen aanvragen bij je huidige bank of hypotheekverstrekker.

Bekijk hier de actuele rentetarieven en of de voorwaarden van deze banken en hypotheekverstrekkers voor startershypotheken. Ook hebben we per bank en kredietverstrekker de onderlinge plus- en minpunten van hun startershypotheek aangegeven om snel op hoofdlijnen te kunnen vergelijken.

De voorwaarden van hypotheekverstrekkers van tweede hypotheken vind je hier.

 

Het belangrijkste verschil tussen een tweede hypotheek en een onderhandse verhoging, is dat je voor een tweede hypotheek naar de notaris moet om de hypotheek te laten passeren. Bij een onderhandse verhoging is je huidig inschrijving al hoger en kun je dus zonder tussenkomst van de notaris geld bijlenen. Bij een onderhandse verhoging bespaar je daarmee dus ook de notariskosten.

Zowel de onderhandse verhoging als een tweede hypotheek kunnen we uitsluitend bij je huidige hypotheekverstrekker afsluiten.

De overdrachtsbelasting is verlaagd van 2% naar 0% per 1 januari 2021, mits je voldoet aan de voorwaarden. Dat betekent bij een aanschafwaarde van de woning van bijvoorbeeld €200.000,- een besparing van €4.000,-; en een besparing van €6.000,- bij een aanschafwaarde woning van €300.000,-. 
 
Weten hoeveel jij kunt besparen? In onze kosten koper berekentool kun je berekenen hoeveel overdrachtsbelasting je moet betalen óf kan besparen.

De Stichting BKR heeft op haar website een handig overzicht opgenomen welke leningen wél en welke niet geregistreerd staan. Dit overzicht kun je op de website van Stichting BKR raadplegen.

De hoogte van het bij te lenen bedrag hangt af van het doel waar je het geld voor wilt gebruiken.

 • Als je de lening gebruikt om een verbouwing te financieren, dan kijkt je bank of geldverstrekker naar de waarde van je woning na verbouw.
 • Gebruik je de lening voor een ander doel, dan dient je overwaarde op dit moment hoog genoeg te zijn.

De hoogte van het te lenen bedrag is verder afhankelijk van de voorwaarden van de bank of geldverstrekker waar je hypotheek nu loopt.

In beide gevallen dient ook het inkomen voldoende te zijn om de lasten van je totale hypotheek te kunnen dragen.

Consumptief lenen betekent lenen voor privé gebruik. Dit geld wordt vaak gebruikt voor een grote aankoop, bijvoorbeeld een auto, een boot, een verbouwing of een vakantie.

Als je een tweede hypotheek of onderhandse lening afsluit, dan stellen hypotheekverstrekkers voorwaarden aan hoe je dit geld mag besteden. Bij sommige geldverstrekkers kun je niet consumptief bij lenen; het volledige bedrag moet dan besteed worden aan (de verbouwing van) je woning. Bij andere hypotheekverstrekkers kun je tot 80% of soms tot 100% van de marktwaarde bij lenen voor privé gebruik.

Bekijk hier de voorwaarden tweede hypotheek. Staat jouw geldverstrekker er niet bij? Neem dan gerust contact met ons op.

 

Ja, maar alleen over dat deel waar de persoon van 18 tot 34 jaar eigenaar van is. In de meeste gevallen zal dit de helft eigendom zijn. In dat geval betaal je dus samen (de helft van 2%) 1% overdrachtsbelasting.

De persoon van 35 jaar of ouder krijgt dus geen vrijstelling over zijn of haar deel van het eigendom van de woning.

Voor een onderhandse verhoging of een tweede hypotheek kun je kiezen uit een de annuïteiten hypotheek en de lineair dalende hypotheek. Een combinatie is ook mogelijk.

Gebruik je het geld voor het verbouwen of verbeteren van je woning, dan zijn de hypotheekrente plus de financieringskosten ook aftrekbaar

Als je in Nederland een bestaande woning, vakantiehuis, winkel of pand koopt of geschonken krijgt, moet je overdrachtsbelasting betalen. De overdrachtsbelasting voor woningen is 2% en wordt gerekend over de koopsom van de woning, dat wil zeggen: de prijs die jij bent overeengekomen met de verkoper.

Op Prinsjesdag is bekend gemaakt dat de overdrachtsbelasting voor starters komt te vervallen per 2021. Concreet betekent dat, als je je eerste woning koopt voor bijvoorbeeld €250.000,- euro, dat je dit dus €5.000,- euro voordeel oplevert! Je moet dan wel voordoen aan een aantal voorwaarden.

Je kunt je overwaarde opnemen, bijvoorbeeld om je verbouwing mee te financieren. Een andere woning kopen is tegenwoordig immers lastig door de grote vraag en het kleine aanbod. Met het opnemen van je overwaarde kun je dan misschien toch je extra woonwensen financieren, zonder dat je daarvoor hoeft te verhuizen. 

Maar je kunt je overwaarde meestal ook gebruiken voor het aflossen van een (duurder) krediet of voor een ander doel. Dit is afhankelijk van de voorwaarden van je huidige bank of geldverstrekker.

Je kunt in Nederland op twee manieren een hypotheek afsluiten. Dit kan:
 • op basis van advies van een hypotheekadviseur
 • op basis van execution-only
In het eerste geval krijg je advies van een hypotheekadviseur. De adviseur onderzoekt jouw persoonlijke financiële situatie en adviseert op basis daarvan welke hypotheek het beste bij je past. Vaak zijn hier ook één of meerdere gesprekken mee gemoeid. De kosten van een hypotheekadvies verschillen per kantoor, maar zijn voor starters op de woningmarkt gemiddeld ongeveer €2.000,-.
 
Bij 123 Startershypotheek bieden we hypotheken aan op basis van execution-only. Dat betekent dat jij zélf je hypotheek afsluit; je krijgt hierbij dus geen advies van een hypotheekadviseur. Dat klinkt spannend, maar valt in de praktijk best mee. Want het hele proces van aanvragen, bemiddelen tot aan de passering van de hypotheek doen we samen met jou. En omdat een startershypotheek bij ons slechts €995,- kost, bespaar je gemiddeld zo’n €1.200,- op advieskosten. Bovendien kun je altijd contact opnemen als je vragen hebt of een afspraak wilt maken.
 
Naast bovengenoemde kosten van een hypotheekadviseur of -bemiddelaar zijn er ook nog andere kosten om rekening mee te houden, zoals overdrachtsbelasting, notariskosten, taxatiekosten, een bankgarantie of kosten Waarborgsom NHG. Welke kosten van toepassing zijn, is afhankelijk van of je een bestaande woning of een nieuwbouw woning koopt. In onze berekeningstools kun je een goede indicatie krijgen van welke kosten op jou van toepassing zijn.
 
En tenslotte kost ook de hypotheek zelf geld. Er moet immers maandelijks rente worden betaald over de lening en er moet worden afgelost. De hoogte hiervan wordt onder andere bepaald door de looptijd, de hypotheekrente en de gekozen aflosvorm.
 
N.B. Houd er ook rekening mee dat je bij sommige hypotheekverstrekkers maar een deel boetevrij kunt aflossen. Check dus ook altijd de voorwaarden van de bank of hypotheekverstrekker van jouw keuze.
 

Overwaarde is het verschil tussen de waarde van je woning (marktwaarde) en de resterende hypotheek. Overwaarde is dus het bedrag dat je (theoretisch) overhoud als je je woning zou verkopen. Als de overwaarde negatief is, dan is er sprake van een restschuld.

Overwaarde ontstaat door het aflossen van je hypotheek en door een stijging van de waarde van je woning.

Je kunt controleren of je woning overwaarde heeft door:

 • De woning te laten taxeren, door een onafhankelijk taxateur.
 • De WOZ-waarde op te vragen. Dit kan (gratis) via het WOZ waardeloket.

Je resterende hypotheek vind je op de jaaropgave die je jaarlijks van je bank of hypotheekverstrekker ontvangt. Het verschil tussen beide bedragen is je overwaarde.

Het is meestal mogelijk om je overwaarde op te nemen, middels een tweede hypotheek of onderhandse verhoging, bijvoorbeeld voor het financieren van een verbouwing. Dit is afhankelijk van de voorwaarden tweede hypotheek van je geldverstrekker.

Bij een onderhandse verhoging is de inschrijving van je huidige hypotheek hoger dan je daadwerkelijk hebt geleend toen je de hypotheek afsloot. Er is dus ruimte om meer bij te lenen, zonder dat je hiervoor naar de notaris moet. Daarmee bespaar je de notariskosten.

Verder is er geen verschil met een tweede hypotheek.

Je sluit je tweede hypotheek of onderhandse verhoging altijd af bij dezelfde bank of geldverstrekker waar nu ook je hypotheek loopt. Je kunt niet kiezen voor een andere bank of geldverstrekker. 

Wel kan het in sommige gevallen aantrekkelijk zijn om je hypotheek over te sluiten naar een andere geldverstrekker. Vraag gerust een berekening aan of neem contact met ons op.

Een execution only hypotheek kan je niet bij alle banken of geldverstrekkers aanvragen. Een aantal geldverstrekkers en banken stellen een advies van een hypotheekadviseur namelijk verplicht, voordat er een hypotheekaanvraag gedaan kan worden.

Wij van 123 Startershypotheek vinden echter dat je als starter ook zelf, zonder advies en de bijbehorende kosten van een hypotheekadviseur, je hypotheek moet kunnen aanvragen.

En om te borgen dat je financieel voldoende onderlegd bent om een financieel product als een hypotheek te kunnen afnemen, stellen we een kennis- en ervaringstoets verplicht.

Bij alle banken en geldverstrekkers die je op deze pagina vindt kun je terecht voor een execution-only hypotheek. We werken deze pagina regelmatig bij met nieuwe aanbieders.

Voor het aanvragen van een hypotheekofferte hebben wij minimaal de volgende gegevens van jou nodig:

 • Kopie ID bewijs (paspoort of een identiteitskaart);
 • Ingevulde werkgeversverklaring;
 • Adresgegevens van het aan te kopen pand.

Daarnaast is het bij het aanvragen van offerte voor een execution-only hypotheek verplicht om een kennis- en ervaringstoets te doen. Deze toets kan via deze website worden ingevuld. Je ontvangt hiervan een link na het aanvragen van je offerte.

Welke kosten aftrekbaar zijn voor de inkomstenbelasting hangt af van het soort woning dat je koopt: een nieuwe of een bestaande woning.

Kijk hier voor een overzicht van aftrekbare kosten van een bestaande woning of een nieuwbouw woning.

 

Ja, dat is mogelijk. De geldverstrekker wil wel weten wat je gaat verbouwen en wat de invloed is van de verbouwing op de waarde van de woning na verbouw. Daarom moet de verbouwing vermeld worden in een taxatierapport zodat de geldverstrekker hier zicht op heeft.

Een belangrijke voorwaarde is dat de totale hypotheek (incl. bouwkosten) niet hoger mag zijn dan de waarde van de woning na verbouw.

Wil je later verbouwen? Dan kan het verstandig zijn om een verhoogde inschrijving te doen. Je hoeft dan niet meer naar de notaris voor een tweede hypotheek maar kunt bij lenen middels een onderhandse verhoging. Dat scheelt (onnodige) notariskosten.

Ja. Het goed afleggen van de kennis- en ervaringstoets is verplicht bij het zelfstandig (met onze hulp) afsluiten van je hypotheek (execution-only). Na je offerte-aanvraag ontvang je van ons een linkje naar de pagina waar je de kennis- en ervaringstoets kunt maken.
Met de kennis- en ervaringstoets test je of je weet wat een hypotheek is en of je begrijpt welke keuzes je moet maken. Tevens wordt getoetst of je zelf kunt beoordelen of de hypotheek past bij je persoonlijke en financiële situatie.

Eigenlijk heeft de NHG maar een nadeel. Bij het afsluiten van een hypotheek moet je eenmalig een bedrag betalen (de waarborgsom). De hoogte van dit bedrag bedraagt in 2021 0,7% van de hoofdsom van de hypotheek.

Voorbeeld. Stel je hypotheek is €200.000,= dan is de waarborgsom €1400,=. Dit bedrag is overigens eenmalig volledig aftrekbaar voor de inkomstenbelasting.

Nee, dat hoeft niet. Tijdelijke contracten met daarbij een intentieverklaring worden hetzelfde behandeld als een vast contract.

Als je werkt via een uitzendbureau dan kan het wat lastiger zijn om een hypotheek te kunnen krijgen. Jouw arbeidsverleden heeft onder andere invloed op wat je maximaal kunt lenen als je werkt via een uitzendbureau. Zo kunnen er meer factoren meespelen die invloed hebben op het maximaal te lenen bedrag.

Wij adviseren je hierover contact met ons te zoeken om te bespreken wat er voor jou mogelijk is.

Jazeker. Alles wat je aan maandlasten kwijt bent door een studieschuld kan je niet gebruiken voor het betalen van een hypotheek. Dat is de reden dat je minder kunt lenen als je een studieschuld hebt.

In de wet is bepaald dat wanneer iemand een rentevaste periode kiest die korter is dan 10 jaar er in de berekening van de maximale hypotheek moet worden uitgegaan van een door de wetgever periodiek vast te stellen percentage. Dit percentage is momenteel 5%.

Dit is vaak fors hoger dan de werkelijke rente die er betaald moet worden. Achterliggende gedachte is dat er voldoende marge moet zijn voor rentestijgingen op korte termijn. Zou er worden berekend wat iemand maximaal kan lenen op basis van de zeer lage rente, dan ontstaan er vrijwel direct betalingsproblemen bij een rentestijging.

Wanneer er wordt gekozen voor een rentevaste periode van 10 jaar of langer, dan wordt de maximale hypotheek berekend op basis van de werkelijke rente die er wordt aangeboden. Deze is vrijwel altijd lager dan 5%.

Hierdoor kan er meer worden geleend bij een rentevaste periode van 10 jaar of langer, dan bij een hypotheek met een kortere rentevaste periode.

Een korte of lang rentevaste periode is afhankelijk van je persoonlijke situatie en of je op de korte of langere termijn een rentestijging verwacht.

Want bij een korte rentevaste periode is de hypotheekrente vaak lager en zijn daarmee je maandlasten dus ook lager. In tegenstelling tot een langere rentevaste periode, waarbij de hypotheekrente vaak (iets) hoger is en daarmee ook de maandlasten.

Sommige mensen kiezen voor een korte rentevaste periode, omdat ze lagere maandlasten erg belangrijk vinden en/of omdat ze geen grote rentestijgingen in de toekomst verwachten. Andere mensen daarentegen kiezen voor een lange rentevaste periode, omdat ze een stabiele rente (kosten) belangrijk vinden en het risico niet willen lopen op een rentestijging aan het einde van hun rentevaste periode.

Want uiteindelijk komt het neer op het afdekken van risico. Want zowel jij, als je bank of hypotheekverstrekker, kan niet in de toekomst kijken. En al helemaal niet in de verre toekomst. En dus is de prijs voor het afdekken van het risico op een rentestijging in de toekomst het betalen van een (iets) hogere hypotheekrente.

De vraag is dus eigenlijk aan jou: welk risico op een stijging van de hypotheekrente past bij jou (en vind jij prettig en acceptabel)? En welke prijs (hogere rente) ben jij bereid hiervoor te betalen?

Tenslotte kunnen ook andere overwegingen meespelen bij de keuze van je rentevaste periode. Bijvoorbeeld hoelang je in de woning denkt te blijven wonen en of je je hypotheek in de toekomst kunt meeverhuizen naar een nieuwe woning. 

 

 

Starters op de woningmarkt hebben de keuze tussen een annuïteiten hypotheek en lineair dalende hypotheek. Een combinatie hiervan is overigens ook mogelijk.

Ja, de woning moet getaxeerd worden door een erkende makelaar. De reden hiervoor is dat de bank of geldverstrekker wil weten wat het onderpand is en wat de huidige verkoopwaarde van de woning is.

De kosten van een taxatie kunnen variëren van €375,= tot ongeveer €600,=.

Tip! Kijk eens op websites als: www.taxatievergelijk.nl en www.taxatietarieven.com.

In principe zijn alle kosten, die waarde vermeerderend zijn voor de woning, mee te financieren in de hypotheek. Dit kan bijvoorbeeld gaan om een keuken, een badkamer of het aanleggen van de tuin. Deze kosten zijn waarde vermeerderend voor de woning en kunnen dus worden meegefinancierd.

Bij het aankopen van een bestaande woning mag jij zelf kiezen bij welke notaris de woning gaat passeren. Want jij betaalt immers de notariskosten!

Bij het kopen van een projectmatige nieuwbouw woning is vaak al bepaald door bijvoorbeeld de gemeente of projectontwikkelaar bij welke notaris de bouwkavel gaat passeren. Hierbij je dan ook geen notariskosten met betrekking tot de leveringsakte. De kosten van de hypotheekakte worden echter wel gemaakt want de hypotheek moet ook passeren bij de notaris.

Tip! Kijk voor notaristarieven op bijvoorbeeld: www.notaristarieven.nl of www.goedkoopstenotaris.nl.

De verplichte kosten die wettelijk niet mogen worden meegefinancierd (en die dus uit eigen middelen moeten worden ingebracht) liggen bij een nieuwbouw woning beduidend lager dan bij aankoop van een bestaande woning.

De reden hiervan is dat:

 • er geen overdrachtsbelasting betaald hoeft te worden
 • de notariskosten lager zijn omdat alleen de hypotheekakte hoeft te passeren bij de notaris. Een leveringsakte is niet van toepassing.

Wat overblijft zijn de volgende posten:

 • Hypotheekakte. De hypotheek moet passeren via de notaris omdat de hypotheekakte een registergoed is. Omdat de hypotheekakte een onderdeel is van de financieringskosten zijn deze kosten wel eenmalig volledig aftrekbaar voor de inkomstenbelasting.
 • Bemiddelingsnota. De bemiddelingsnota van 123 Startershypotheek bedraagt €995,=. Ook deze nota is wel eenmalig volledig aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Had je ook een optioneel informatief gesprek? Dan zijn ook deze kosten a €95,= eveneens wel eenmalig volledig aftrekbaar.
 • Waarborgsom NHG (Nationale Hypotheek Garantie). En tenslotte de waarborgsom NHG. De hoogte van het waarborgsom bedraagt (2022) 0,6% van de hypotheekbedrag. Dit bedrag is ook wel eenmalig volledig aftrekbaar voor de inkomstenbelasting.

Omdat de waarborgsom NHG een percentage van het aankoopbedrag is, varieert ook het bedrag van de in te brengen eigen middelen. Om een goede indicatie te krijgen kun hier eenvoudig de inbreng van eigen geld berekenen (kosten koper).

Tip: Voor tarieven van notarissen in jouw regio kun je terecht op www.goedkoopstenotaris.nl. Kijk voor taxatietarieven op sites als www.taxatietarieven.com.

Bij het aankopen van een bestaande woning krijg je te maken met een aantal kostenposten, waarvan de meeste verplicht zijn. Deze kosten mogen wettelijk niet worden meegefinancierd in de hypotheek maar moet uit eigen middelen worden ingebracht. Dit betreft de volgende posten.

 • Overdrachtsbelasting. Als je een woning koopt is het verplicht om over de aankoopbedrag 2% belasting te betalen. De zogenaamde overdrachtsbelasting. Dit is vaak de grootste kostenpost. Helaas is dit bedrag niet eenmalig aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Let op: mogelijk krijg je hiervoor vrijstelling!
 • Leveringsakte van de woning. De woning moet “passeren” via een notaris. Dit omdat een woning een registergoed is. De hoogte van dit bedrag varieert van ongeveer €450,= tot ongeveer €650,=. (incl btw en overige kosten als bijvoorbeeld inschrijving kadaster). Ook dit bedrag is niet eenmalig aftrekbaar voor de inkomstenbelasting.
 • Hypotheekakte. Ook de hypotheek moet passeren via de notaris omdat ook de hypotheekakte een registergoed is. De kosten hiervan zijn veelal gelijk aan de kosten van de leveringsakte. Omdat de hypotheekakte een onderdeel is van de financieringskosten zijn deze kosten wel eenmalig volledig aftrekbaar voor de inkomstenbelasting.
 • Taxatiekosten. De woning moet getaxeerd worden omdat de geldverstrekker wil weten wat de waarde van de woning is. De taxatiekosten variëren van €375,= tot ongeveer €600,=. Deze kosten zijn wel eenmalig volledig aftrekbaar voor de inkomstenbelasting.
 • Bankgarantie. In de voorlopige koopakte staat er steeds vaker dat er een bankgarantie gesteld moet worden. De hoogte van dit bedrag is gelijk aan het bedrag dat betaald moet worden als na het verstrijken van de ontbindende voorwaarden niet aan de afspraken worden voldaan. De kosten voor het stellen van een bankgarantie bedragen 10% van de gestelde bankgarantie. Dit is weer 10% van het aankoopbedrag. De kosten hiervan zijn niet eenmalig aftrekbaar voor de inkomstenbelasting
 • Bemiddelingsnota. De bemiddelingsnota van 123 Startershypotheek bedraagt €995,=. Ook deze nota is wel eenmalig volledig aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Had je ook een optioneel informatief gesprek? Dan zijn ook deze kosten a €95,= eveneens wel eenmalig volledig aftrekbaar.
 • Waarborgsom NHG (Nationale Hypotheek Garantie). En tenslotte de waarborgsom NHG. De hoogte van het waarborgsom bedraagt (2022) 0,6% van de hypotheekbedrag. Dit bedrag is ook wel eenmalig volledig aftrekbaar voor de inkomstenbelasting.

Omdat de meeste kosten een percentage van het aankoopbedrag is, varieert ook het bedrag van de in te brengen eigen middelen. Om toch een goede indicatie te krijgen kun hier eenvoudig de inbreng van eigen geld berekenen (kosten koper).

Tip: Voor tarieven van notarissen in jouw regio kun je terecht op www.goedkoopstenotaris.nl. Kijk voor taxatietarieven op sites als www.taxatietarieven.com.

Maak je hierover geen zorgen; dit nemen wij je uit handen.

Wij zorgen er voor dat de nota’s die voldaan moeten worden terecht komen bij de notaris waar de woning en de hypotheekakte gaan passeren. Dit doen we in overleg met jou. Na het passeren van de akte zal de notaris de openstaande nota’s dan betalen.

Het verschilt per geldverstrekker wat er aan informatie aangeleverd dient te worden. Maar de meeste geldverstrekkers hebben minimaal de volgende documenten nodig:

 • Een werkgeversverklaring
 • Een recente salarisstrook (maximaal 2 mnd. oud)
 • Een kopie ID bewijs (paspoort of een identiteitskaart)
 • Het taxatierapport (maximaal 6 mnd. oud)
 • Een kopie ondertekende koopakte

Mocht jouw geldverstrekker nog aanvullende informatie nodig hebben, dan hoor je dat uiteraard van ons.

Een hypotheek afsluiten doe je niet elke dag. Om er zeker van te zijn dat je de juiste keuzes maakt, doe je altijd eerst een kennis- en ervaringstoets. In een klein half uur beantwoord je vragen over de mogelijkheden, regels en risico’s die horen bij het aanvragen van een hypotheek.
Met de kennis- en ervaringstoets test je of je weet wat een hypotheek is en test je of je begrijpt welke keuzes je moet maken. Tevens wordt getoetst of je zelf kunt beoordelen of de hypotheek past bij je persoonlijke en financiële situatie.
De toets bestaat uit 20 meerkeuzevragen, die je maar 1 keer kunt beantwoorden. Om te slagen moet je minimaal 14 vragen correct beantwoorden.
Ben je geslaagd voor de kennis- en ervaringstoets? Geweldig! Je kunt een hypotheek aanvragen via 123 Startershypotheek! Ben je niet geslaagd? Jammer! In dat geval adviseren we je om op zoek te gaan naar een onafhankelijk hypotheekadviseur.
Het goed afleggen van de kennis- en ervaringstoets is verplicht bij het zelfstandig (met onze hulp) afsluiten van je hypotheek (execution-only).

Een execution-only hypotheek betekent dat jij je hypotheek online zelf afsluit. Jij krijgt hierbij geen advies van een hypotheekadviseur. In principe regel jij je hypotheek dus helemaal zelf.

Maar geen zorgen; het aanvragen en het bemiddelen van de hypotheek doen wij samen met jou. Stapsgewijs gaan wij het aanvraagtraject door totdat de hypotheek helemaal rond is. Maar omdat je veel uitzoekwerk dus zelf doet, is een execution-only hypotheek wel veel voordeliger en betaal je bij ons slechts €995,-.

Want je bekijkt en vergelijkt zelf alle banken op basis van hypotheekvorm, rentepercentages, rentevastperioden, looptijden en overige voorwaarden. En bovendien heb je via onze berekeningstools een goed beeld gekregen van je maximale hypotheek, wat je bruto en netto maandlasten zullen worden en hoeveel eigen geld je moet inleggen.
 
En voor eventuele resterende vragen heb je contact met ons gezocht of een afspraak gemaakt. Zodoende heb je een goed beeld gekregen welke hypotheek het beste bij je past. Kortom: je hebt ons veel werk uit handen genomen en daarmee heb je geld bespaard.
 
Vraag dus hier je offerte aan voor een voordelige exection-only startershypotheek of een tweede hypotheek (of onderhandse verhoging).

Wie een eerste hypotheek afsluit, kan dit doen met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Hiermee krijgt de hypotheekverstrekker de zekerheid dat de hypotheekschuld wordt terugbetaald als jij dat niet meer kunt. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen als je gaat scheiden of werkloos raakt. Daarnaast krijg je met NHG rentekorting, die kan oplopen tot 0,6 % per jaar.

In 2022 kom je in aanmerking voor de hypotheekgarantie wanneer de waarde van de koopwoning maximaal €355.000 is. Je mag dan een maximale hypotheek van 100% van de woningwaarde hebben. Ben je van plan om (extra) energiebesparende voorzieningen te treffen? Dan mag je zelfs tot €376.300 lenen.

Wel moet je voor NHG 0,6% van het hypotheekbedrag aan kosten betalen. Maar dit bedrag is eenmalig én aftrekbaar van de belasting. 

Ja, dat kan. Op zich hoeft een BKR-registratie geen enkel probleem te zijn. Immers, heel veel mensen staan bij Stichting Bureau Krediet Registratie (BKR) geregistreerd. Bijvoorbeeld omdat ze een creditcard hebben, of omdat ze een mobiele telefoon maandelijks afbetalen via hun abonnement.

Heb je, of had je in het verleden, echter een serieuze betalingsachterstand dan is een execution-only hypotheek via 123 Startershypotheek niet mogelijk. In dat geval raden we je aan op zoek te gaan naar een onafhankelijk hypotheekadviseur.

Een lineaire hypotheek wordt gedurende de looptijd afgelost in gelijke maandelijkse delen. In het begin is de hypotheeksom natuurlijk nog hoog, waardoor de hypotheekrente die je maandelijks betaalt ook hoog is. Dat betekent dat je bruto maandlasten (van rente en aflossing) in het begin hoger zijn dan bij een annuïteitenhypotheek.

Na verloop van tijd daalt echter je hypotheeksom want je lost immers maandelijks af. Hierdoor daalt ook de maandelijks te betalen hypotheekrente, waardoor je maandlasten zullen dalen en uiteindelijk lager zullen worden dan bij een annuïteitenhypotheek. Het kantelpunt waarbij dat gebeurt, bevindt zich precies op de helft van de looptijd van je hypotheek.

Ben je benieuwd wat jouw maandlasten (bruto en netto) zullen zijn, bij een lineair dalende of een annuïteitenhypotheek? Ga dan naar onze berekentools om ze te vergelijken.

Bij een annuïteitenhypotheek betaal je gedurende de looptijd maandelijks hetzelfde bedrag. Dit is het belangrijkste verschil met een lineaire hypotheek, waarbij het maandelijkse bedrag gedurende de looptijd daalt.
Net als bij een lineaire hypotheek wordt de hypotheekschuld gedurende de looptijd helemaal afgelost. Echter, de samenstelling van het maandelijkse bedrag verschilt elke maand een beetje. In het begin, als de hypotheekschuld nog hoog is, betaal je veel rente en relatief weinig aflossing. En naarmate de looptijd vordert, verschuift de verhouding naar minder rente en meer aflossing per maand. Maar het maandelijks te betalen bruto bedrag blijft dus gelijk.
Ben je benieuwd wat jouw maandlasten (bruto en netto) zullen zijn, bij een annuïteitenhypotheek of een lineair dalende hypotheek? Ga dan naar onze berekentools om ze te vergelijken.

Bij het aankopen van een bestaande of nieuwe woning krijg je te maken met een aantal kostenposten, waarvan de meeste verplicht zijn. Deze kosten mogen wettelijk niet worden meegefinancierd in de hypotheek maar moet uit eigen middelen (spaargeld) worden ingebracht. Kijk hier om te berekenen hoeveel spaargeld je ongeveer nodig bent, voor de aankoop van je woning.

Mocht je niet voldoende eigen middelen hebben, neem dan contact op, om de mogelijkheden te bespreken.