Tweede hypotheek of onderhandse verhoging

Wil je verbouwen? Een dakkapel, uitbouw, een nieuwe badkamer of keuken? Of heb je geld nodig voor een ander doel? Bijvoorbeeld voor in het inlossen van een lopend krediet? Dan is het mogelijk om je overwaarde op te nemen door hiervoor een tweede hypotheek of onderhandse verhoging aan te vragen.

Tweede hypotheek of onderhandse verhoging?

Een tweede hypotheek betekent dat je een deel van de overwaarde van je woning opneemt en hiervoor een losse hypotheek afsluit. Deze hypotheek moet ook passeren bij de notaris, voor het afsluiten hiervan ben je dus ook notariskosten verschuldigd.

Bij een onderhandse verhoging is de inschrijving van je huidige hypotheek hoger dan je daadwerkelijk hebt geleend toen je de hypotheek afsloot. Er is dus ruimte om meer bij te lenen, zonder dat je hiervoor naar de notaris moet. Daarmee bespaar je de notariskosten.

Voor beide hypotheken geldt dat deze altijd worden afgesloten bij dezelfde bank of geldverstrekker waar je hypotheek nu loopt. Wat dat betreft verandert er dus niets.

Direct een offerte aanvragen

Redenen om een tweede hypotheek of onderhandse verhoging af te sluiten

Er zijn verschillende scenario’s denkbaar waarbij het opnemen van de overwaarde van je woning interessant kan zijn.

Je kunt je overwaarde opnemen om je verbouwing mee te financieren. Een andere woning kopen is tegenwoordig immers lastig door de grote vraag en het kleine aanbod. Met het opnemen van je overwaarde kun je dan misschien toch je extra woonwensen financieren, zonder dat je daarvoor hoeft te verhuizen.

Met een verbouwing investeer je in je woning, wat in veel gevallen een positief effect heeft op de marktwaarde en een hogere verkoopwaarde in de toekomst.

De afgelopen periode zijn de huizenprijzen sterk gestegen. Het is dus goed mogelijk dat ook jouw woning in waarde is gestegen. Tegelijk is de hypotheekrente nog steeds erg laag. Een ophoging van je hypotheek kan dus interessant zijn voor het aflossen van een lopend krediet met een hoger rentepercentage. Zo kun je besparen op rentekosten.

Of dit mogelijk is, is afhankelijk van de voorwaarden van je hypotheekverstrekker.

Sommige mensen gebruiken de overwaarde voor het aanvullen van hun spaargeld. Toch een prettig idee om wat geld achter de hand te hebben voor onvoorziene gebeurtenissen. Wanneer de waarde van je woning behoorlijk gestegen is ten opzichte van je hypotheek dan kan het, gezien de lage hypotheekrente van dit moment, gunstig zijn om je hypotheek op te hogen.

Uiteraard kan het geld ook worden besteed aan andere doeleinden. Of dit mogelijk is, is afhankelijk van de voorwaarden van je huidige hypotheekverstrekker.

Uit welke hypotheeksoorten kan ik kiezen?

Voor een het ophogen van je bestaande hypotheek kun je kiezen uit een annuïteiten hypotheek, een lineair dalende hypotheek of een combinatie van deze twee hypotheekvormen. Gebruik je het geld voor het verbouwen of verbeteren van je woning, dan zijn de hypotheekrente en financieringskosten aftrekbaar.

Waarom 123 Startershypotheek

Bij 123 Startershypotheek bieden we hypotheken aan op basis van execution-only. Dat betekent dat jij zélf je hypotheek afsluit; je krijgt hierbij geen advies van een hypotheekadviseur. Dat klinkt spannend, maar valt in de praktijk best mee. Want het aanvragen en bemiddelen van de hypotheek doen we samen met jou. Stapsgewijs gaan wij het aanvraagtraject met je door totdat de hypotheek helemaal rond is. Bijkomend voordeel: je bespaart veel geld!

Meer weten?

Wil je meer weten over het opnemen van je overwaarde? Raadpleeg dan onze veelgestelde vragen, of vraag een vrijblijvende offerte aan.

Tweede hypotheek aanvragen (of onderhandse verhoging)