Veelgestelde vragen

Hoeveel eigen geld moet ik inbrengen bij het kopen van een bestaande woning?

Bij het aankopen van een bestaande woning krijg je te maken met een aantal kostenposten, waarvan de meeste verplicht zijn. Deze kosten mogen wettelijk niet worden meegefinancierd in de hypotheek maar moet uit eigen middelen worden ingebracht. Dit betreft de volgende posten.

  • Overdrachtsbelasting. Als je een woning koopt is het verplicht om over de aankoopbedrag 2% belasting te betalen. De zogenaamde overdrachtsbelasting. Dit is vaak de grootste kostenpost. Helaas is dit bedrag niet eenmalig aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Let op: mogelijk krijg je hiervoor vrijstelling!
  • Leveringsakte van de woning. De woning moet “passeren” via een notaris. Dit omdat een woning een registergoed is. De hoogte van dit bedrag varieert van ongeveer €450,= tot ongeveer €650,=. (incl btw en overige kosten als bijvoorbeeld inschrijving kadaster). Ook dit bedrag is niet eenmalig aftrekbaar voor de inkomstenbelasting.
  • Hypotheekakte. Ook de hypotheek moet passeren via de notaris omdat ook de hypotheekakte een registergoed is. De kosten hiervan zijn veelal gelijk aan de kosten van de leveringsakte. Omdat de hypotheekakte een onderdeel is van de financieringskosten zijn deze kosten wel eenmalig volledig aftrekbaar voor de inkomstenbelasting.
  • Taxatiekosten. De woning moet getaxeerd worden omdat de geldverstrekker wil weten wat de waarde van de woning is. De taxatiekosten variëren van €375,= tot ongeveer €600,=. Deze kosten zijn wel eenmalig volledig aftrekbaar voor de inkomstenbelasting.
  • Bankgarantie. In de voorlopige koopakte staat er steeds vaker dat er een bankgarantie gesteld moet worden. De hoogte van dit bedrag is gelijk aan het bedrag dat betaald moet worden als na het verstrijken van de ontbindende voorwaarden niet aan de afspraken worden voldaan. De kosten voor het stellen van een bankgarantie bedragen 10% van de gestelde bankgarantie. Dit is weer 10% van het aankoopbedrag. De kosten hiervan zijn niet eenmalig aftrekbaar voor de inkomstenbelasting
  • Bemiddelingsnota. De bemiddelingsnota van 123 Startershypotheek bedraagt €995,=. Ook deze nota is wel eenmalig volledig aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Had je ook een optioneel informatief gesprek? Dan zijn ook deze kosten a €95,= eveneens wel eenmalig volledig aftrekbaar.
  • Waarborgsom NHG (Nationale Hypotheek Garantie). En tenslotte de waarborgsom NHG. De hoogte van het waarborgsom bedraagt (2022) 0,6% van de hypotheekbedrag. Dit bedrag is ook wel eenmalig volledig aftrekbaar voor de inkomstenbelasting.

Omdat de meeste kosten een percentage van het aankoopbedrag is, varieert ook het bedrag van de in te brengen eigen middelen. Om toch een goede indicatie te krijgen kun hier eenvoudig de inbreng van eigen geld berekenen (kosten koper).

Tip: Voor tarieven van notarissen in jouw regio kun je terecht op www.goedkoopstenotaris.nl. Kijk voor taxatietarieven op sites als www.taxatietarieven.com.