Veelgestelde vragen

Wat kost een hypotheek?

Je kunt in Nederland op twee manieren een hypotheek afsluiten. Dit kan:
  • op basis van advies van een hypotheekadviseur
  • op basis van execution-only
In het eerste geval krijg je advies van een hypotheekadviseur. De adviseur onderzoekt jouw persoonlijke financiële situatie en adviseert op basis daarvan welke hypotheek het beste bij je past. Vaak zijn hier ook één of meerdere gesprekken mee gemoeid. De kosten van een hypotheekadvies verschillen per kantoor, maar zijn voor starters op de woningmarkt gemiddeld ongeveer €2.000,-.
 
Bij 123 Startershypotheek bieden we hypotheken aan op basis van execution-only. Dat betekent dat jij zélf je hypotheek afsluit; je krijgt hierbij dus geen advies van een hypotheekadviseur. Dat klinkt spannend, maar valt in de praktijk best mee. Want het hele proces van aanvragen, bemiddelen tot aan de passering van de hypotheek doen we samen met jou. En omdat een startershypotheek bij ons slechts €995,- kost, bespaar je gemiddeld zo’n €1.200,- op advieskosten. Bovendien kun je altijd contact opnemen als je vragen hebt of een afspraak wilt maken.
 
Naast bovengenoemde kosten van een hypotheekadviseur of -bemiddelaar zijn er ook nog andere kosten om rekening mee te houden, zoals overdrachtsbelasting, notariskosten, taxatiekosten, een bankgarantie of kosten Waarborgsom NHG. Welke kosten van toepassing zijn, is afhankelijk van of je een bestaande woning of een nieuwbouw woning koopt. In onze berekeningstools kun je een goede indicatie krijgen van welke kosten op jou van toepassing zijn.
 
En tenslotte kost ook de hypotheek zelf geld. Er moet immers maandelijks rente worden betaald over de lening en er moet worden afgelost. De hoogte hiervan wordt onder andere bepaald door de looptijd, de hypotheekrente en de gekozen aflosvorm.
 
N.B. Houd er ook rekening mee dat je bij sommige hypotheekverstrekkers maar een deel boetevrij kunt aflossen. Check dus ook altijd de voorwaarden van de bank of hypotheekverstrekker van jouw keuze.